Zonovergoten Botert 't nog?

Boter smokkelen tijdens Boter 't nog? (01 juli 2018)

Het zou geen goed idee geweest zijn om met deze temperaturen dat te doen.
Onder een werkelijk stralende zon en met een lekker windje om het toch aangenaam te laten zijn werd de 1e editie van Botert 't nog? gehouden.

Een grensoverschrijdend, en dus internationaal, evenement waarbij de aankondigingen toch in het dialect gehouden kon worden. Buren die toch elkaars taal spreken en elkaar op de grens treffen voor dit culturele samenzijn.
De beide afvaardigingen werden door respectievelijk het gilde en een bijzondere auto naar de slagboom begeleidt. Zoals het bij goede buren betaamd werden er beleefdheden en geschenken uitgewisseld.


Na deze plichtplegingen, in een ontspannen sfeer, ging men over tot het openen van de gesloten slagboom onder het toezicht van een "echte commies" in de vorm van Wiel Peerlings.
Met vereende krachten werd de slagboom omhoog gezet en werd de verbinding tussen het Nederlands Budel (Cranendonck) en het Belgische Hamont (Hamont-Achel) weer officieel opengesteld voor het publiek.


Vele standhouders aan beide kanten van de grens wisten een behoorlijke mensenmassa op de been te brengen.
Kunst, cultuur, handvaardigheden, ambachten en dit alles overgoten met saus van muziek en zang. Door de Budelse Comedie werd er zelfs 2x een kort toneelstuk gespeeld waarbij de toeschouwers konden genieten van wat Budel hiervan te bieden heeft.

Er was werkelijk voor ieder wat wils aanwezig om van te genieten: friet, ijs en wafels, vlaaien, Budel-Schoots bier en midden op de grens een bar om een versnapering te bestellen om ondertussen te genieten van de vele muziekgroepen, bands of orkesten uit beide gemeenten. Voor de jeugd was er een springkussen aanwezig om zich te vermaken.

Een uniek gebeuren met de grens en dus ook de smokkel herinneringen boven brengt bij menigeen zal geen verwondering wekken. Regelmatig waren er flarden op te vangen van personen die de jongere generatie moest uitleggen wat vroeger de grens inhield en hoe dat de lokale bevolking hiermee omging (of ontweek). Attributen zoals kraaienpoten en de manieren van smokkelen die zichtbaar waren brachten geregeld mysterieuze glimlachen op gezichten van mensen die er schijnbaar "ervaring" mee hadden. Vele verhalen uit vroeger tijden zijn weer bovengekomen.

De centrale vraag: Botert 't nog? tussen de beide gemeente aan weerszijde van de grens werd door 1e Schepen van Hamont-Achel mevr. Ilse Jaspers beantwoord met "'t botert!". Dit werd door burgemeester dhr. Henri de Wijkerslooth volmondig bevestigd.

Het is onbegonnen werk om alle deelnemers afzonderlijk te noemen. Er blijken enkele honderden medewerkers te zijn. Maar de inzet en bereidwilligheid is groot geweest om van de 1e editie iets te maken wat herhaald mag en kan worden. In welke frequentie? b.v. elke 2 jaar? dat zal uit een evaluatie moeten blijken.
*
Opening Grens
Toespraak
Overzicht
Budelse Komedie